Biografie

“In the end only three things matter, how much you loved, how gently you lived and how gracefully you let go of things not meant for you”                                            ( Buddhist saying)

“From the moment of our conception, to the finality of our death, intimite and caring relationships are the fundamental mediators of successfull human adaptation.” (Shandoff and Phillips)

 

Saraja de Jonge (1966/ Zld.)img-20160920-wa0009

Opleiding– Dans

In 1993 studeerde ik af als danseres en dansmaker aan de HKA te Arnhem (tegenwoordig Artez/ toen EDDC/CNDO)   in de richting Nieuwe Dansontwikkeling. Daarna heb ik verschillende danssolo’s gemaakt en gedanst.

Sinds 2012 geef ik met veel passie danslessen aan kinderen op basisscholen. Vorig jaar het prachtige project “Ontmoeting op de dansvloer”.
Met diverse cursussen heb ik mijzelf ontwikkeld en verdiept in het vak  als kunstdocent.
O.a . bij Plein C, Kunstdocent 3.0 (Gruitpoort) en bij het Cultuur college, Cultuurmij Oost.
Ik volgde ook een cursus  om in het SO/SBO les te geven. Door de stage die ik  daar liep heb ik gemerkt dat deze doelgroep me  eveneens zeer aanspreekt.

Clown en poppenspeelster

Als kind al wilde ik clown worden. Pas  veel later durfde ik hier iets mee te gaan doen en volgde ik vele workshops clownerie. Op poppenspel gebied ben ik autodidact. Sinds 2006 ben ik  professioneel clown en poppenspeelster.
Ik maak theatervoorstellingen voor groepen 1-4 op basisscholen en  ik speel familievoorstellingen op festivals zoals Koningsdag in het Sonsbeekpark en op  EEF. Sinds 2014 werk ik samen met mijn clownsmaatje Koos (Meta de Visser) in voorstellingen voor de Kinderboekenweek en als clown in de zorg.

Circus

Het begon met een samenwerking met Circus Poehaa in Arnhem. Daarna heb ik in 2010 de opleiding BIC-nl ( Begeleider in de circuskunst) gedaan. Vanaf die tijd tot 2016 gaf ik circuslessen bij de Gruitpoort (Centrum voor kunst en cultuur) in Doetinchem. In 2014 deed ik de training voor Sociaal Circus Begeleider bij Circus Elleboog in Amsterdam.
Nu werk ik  af en toe nog samen met Circus op de Bult  in Arnhem, o.a. in het project “Ontmoeting in de piste”.

Taal-spel groepen

Sinds een jaar geef ik Taal -Spel groepen aan groep 2. Met creatieve middelen mag ik een select groepje leerlingen een aantal woorden aanleren, met de methode LOGO 3000.

Interesses en studies

Verwante studies die ik volgde; Japanse Butho dans in Amsterdam,  Dans en meditatie (Deborah Hay) in de VS,  een Yoga opleiding  en kinderyoga opleiding.
In 1984/88 volgde ik mime en pantomime lessen bij het pantomime theater Rob van Reijn in Amsterdam.

Thuis

Ik hou van de natuur, mijn gezin en tijd om te voelen dat ik leef.
Samen met Jan en onze twee dochters woon ik in Rheden.