Biografie

“From the moment of our conception, to the finality of our death, intimite and caring relationships are the fundamental mediators of successfull human adaptation.” (Shandoff and Phillips)

Saraja de Jonge (1966/ Zld.)img-20160920-wa0009

Clown en poppenspeelster

Als kind al wilde ik clown worden. Pas  veel later durfde ik hier iets mee te gaan doen en volgde ik vele workshops clownerie. Op poppenspel gebied ben ik autodidact. Sinds 2006 ben ik  professioneel clown en poppenspeelster.
Ik maak theatervoorstellingen voor jonge kinderen op peuterspeelzalen en basisscholen en  ik speel familievoorstellingen op festivals zoals op Koningsdag in het Sonsbeekpark en op  EEF (Eindeloos Eilandfestival). Sinds 2014 werk ik samen met mijn clownsmaatje Koos (Meta de Visser) in voorstellingen voor de Kinderboekenweek en voor de Nationale Voorleesdagen en wij spelen ook samen als clown in de zorg.

Taalontwikkeling van jonge kinderen en ouderbetrokkenheid

Via Stichting PAS geef ik creatieve workshops (Ouder kind Workshops) op basisscholen en peutercentra in Arnhem.  Dit is om de taalontwikkeling van jonge kinderen te helpen stimuleren en tevens hun ouders hiermee te enthousiasmeren.

Tevens werk ik aan taalontwikkeling in bibliotheek Rozet in Arnhem door het geven van
Het Woordenwinkeltje.
Tijdens de corona periode hebben we heel wat coole filmpjes gemaakt.
Woordenwinkeltje online !
https://activiteiten.rozet.nl/751/het-woordenwinkeltje

Opleiding  Dans

In 1993 studeerde ik af als danseres en dansmaker aan de HKA te Arnhem (tegenwoordig Artez/ toen EDDC/CNDO)   in de richting Nieuwe Dansontwikkeling. (Contemporary Dance) Daarna heb ik verschillende danssolo’s gemaakt en gedanst. Onlangs ben ik zelf weer actief als danseres.    www.dance-no-dance.nl

Met diverse trainingen heb ik mijzelf ontwikkeld en verdiept in het vak  als kunstvakdocent
ook voor het SO/SBO. Sinds 2012 geef ik met veel passie danslessen aan kinderen op basisscholen.
Zelf heb ik mijn danscarriere weer opgepakt:

Circus

Het begon met een samenwerking met Circus Poehaa in Arnhem. Daarna heb ik in 2010 de opleiding BIC-nl ( Begeleider in de circuskunst) gedaan. Vanaf die tijd tot 2016 gaf ik circuslessen bij de Gruitpoort (Centrum voor kunst en cultuur) in Doetinchem. In 2014 deed ik de training voor Sociaal Circus Begeleider bij Circus Elleboog in Amsterdam.
Circuslessen geef ik niet meer, maar nu werk ik nog af en toe samen met Circus op de Bult  in Arnhem, o.a. in het project “Ontmoeting in de piste”.

Interesses en studies

Verwante studies die ik volgde; Japanse Butho dans (Katzuo Ohno en Natsu Nakaima) in Amsterdam en Kopenhagen,  Contemporary Dance en meditatie (Deborah Hay) in de VS,  een Yoga opleiding  en kinderyoga opleiding.
In 1984/88 volgde ik mime en pantomime lessen bij het pantomime theater Rob van Reijn in Amsterdam.

Thuis

Ik hou van de natuur, ons gezin en tijd om te voelen dat ik leef.
Samen met Jan en onze twee dochters woon ik in Rheden.

“In the end only three things matter, how much you loved, how gently you lived and how gracefully you let go of things not meant for you”                                            ( Buddhist saying)